M.KOTEREC: Odkaz M. R. Štefánika by mali poznať aj mladé generácie

05.05.2012 Bratislava

Bratislava 4. mája (TASR) - Hodnoty a ideály, pre ktoré žil a pracoval Milan Rastislav Štefánik, sú živé i dnes, takmer storočie po jeho smrti. "Aj po dlhej dobe od jeho smrti by sme mali robiť všetko preto, aby sme jeho odkaz poznali my a naše mladé generácie," povedal dnes vo svojom príhovore počas spomienky na 93. výročie tragickej smrti generála Štefánika pri jeho bratislavskom pamätníku štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.

M. R. Štefánik bol podľa jeho slov osobnosťou s rozmerom a myslením Európana. Miloval svoj národ, hrdo sa k nemu hlásil a hovoril o ňom vždy s úctou a vďakou. "Ak by si každý z nás osvojil čo i len jednu z ideí Milana Rastislava Štefánika, prispeli by sme k lepšiemu a prosperujúcejšiemu Slovensku a celej zjednotenej Európe," uviedol Koterec. Generál podľa neho dokázal skĺbiť národné a európske záujmy.

Dnešné spomienkové kladenie vencov pri pamätníku na nábreží Dunaja organizovala Nadácia M. R. Štefánika v spolupráci s Ústredím ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách SR a Ozbrojených zboroch SR. Podľa správcu nadácie Pavla Šestáka mala udalosť dôstojný priebeh a zúčastnilo sa na nej niekoľko stoviek ľudí. Okrem štátneho tajomníka si pamiatku Štefánika prišli uctiť zástupcovia francúzskeho, talianskeho, ruského a českého veľvyslanectva, starostka Starého Mesta Tatiana Rosová (SDKÚ-DS), starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH-SDKÚ-DS-SaS-Most-Híd-OKS), ale aj slovenskí krajania zo srbskej Vojvodiny či zástupcovia Matice slovenskej a cirkví.

Štefánik zahynul pri tragickej nehode 4. mája 1919 neďaleko Ivanky pri Dunaji. V jeho osobe Slovensko prišlo o vedca, vynálezcu, cestovateľa, diplomata v jednej osobe.
 

Vyberte región